Derfor skal forskerne være på Twitter

Kære forsker,

Nu tænker du måske: ”Hvorfor skal jeg være på Twitter?”.

Det er der tre gode grunde til. Dem får du her.

Her i Danmark er Twitter mest kendt som en nichekanal kun befolket af kommunikatører, journalister, politikere og meningsdannere. Dermed ikke særlig relevant for dit virke. Virkeligheden er dog, at der er et utal af nicher på Twitter, faktisk er der med sikkerhed en niche for netop dit fagområde, hvor andre forskere fra hele verden deler deres viden.

1) Dyrk ditglobale fagfællesskab

Du skal være på Twitter, fordi det er en unik mulighed for at være mere aktiv i det globale community omkring lige netop dit forskningsområde. Basalt set er Twitter (endnu) en relationsbåret internetplatform. Her er fællesskabet dog omkring dit forskningsfelt og dit professionelle netværk. Det giver dig mulighed for at opbygge et netværk, hvor du nemt kan engagere dine fagfæller. En direkte vej til at få din forskning citeret i et større omfang.

2) Udbred din forskning til resten at samfundet

Twitter er en oplagt platform til at få din forskning ud. I stedet for at gå gennem forlaget, forskerportaler eller den lokale avis, kan du kommunikere direkte til interessenter og beslutningstagere, som du ønsker. Der er ingen redaktør eller journalist, der vinkler dig og din forskning. Ved kontinuerligt at dele dine resultater med din egen vinkling, kan du gøre din forskning relevant for andre samfundsaktører, såsom kulturpersoner, investeringsrådgivere, virksomhedsledere embedsmænd eller institutionsledere. Når du søger funding til forskningsprojekter, vil det gavne dine muligheder, at dine artikler bliver delt og er søgbare. Du kan selv dele din viden, og sørge for at din forskning ikke blot er tilgængelige for dem, der abonnerer på de videnskabelige tidsskrifter, dine forskningsartikler publiceres i, men at du fortæller dine følgere, at de nu kan læse dine seneste resultater.

3) Styrker din karriere

Tænk Twitter som en naturlig del af dit akademiske virke. Både for den nyslåede adjunkt, der vil give sin forskerkarriere et løft og for professoren, der er gammel i gårde. På Twitter får du ét samlet sted, hvor du kan dele din konferencedeltagelse, gæsteforelæsninger og ekspertinterviews. Her kan du være mennesket bag forskningen og fremhæve det, du synes er det vigtigste. Mange ser fejlagtigt LinkedIn som den primære karrierekanal. Men Twitter er et mere markant kommunikationsværktøj, når det kommer til events (konference) og udbredelse.

Sådan kommer du i gang med at bruge Twitter

Dagens vigtigste nyhed er: Det er ikke svært at være på Twitter. Selvom kommunikation og vidensdeling ikke er dit fagområde, så kan du nemt være med på Twitter. Her er en guide til, hvordan du kommer i gang.

Trin 1 – Lav en profil.

Lav en profil med et brugernavn, profiltekst og billede – så er du klar til at tweete. Du opretter en profil ved at gå ind på linket her: https://twitter.com/i/flow/signup Du skal bruge dit navn og enten din email-adresse eller dit telefonnummer for at oprette en profil.

Til din Twitter-profil skal du bruge tre ting:

1) Et billede af dig selv

2) En bio (det er Twittersk for en profiltekst)
Du har 160 tegn at gøre godt med. Hvis jeg var forsker, ville jeg skrive:

Linnea Fonfara,
Professor, University of Copenhagen
Twitter and the use of social media in academia
Expect tweets on:
#Twitter #SocialMediaUse #Communication

3) Et link
www.minuniversitetsprofil.dk

Trin 2 – Følg dine kolleger, dit fakultet, dit universitet.

Trin 3 – Skriv dit første tweet.

Jeg anbefaler at du skriver din profiltekst på engelsk. Skriv også dine tweets på engelsk og brug engelske hashtags. Hashtags har ikke noget med hash at gøre. Det er et ord for tegnet # som gør dine emneord søgbare for alle. Netop denne søgbarhed gør Twitter genialt. Fordi det er åbent for alle, er det nemt at danne interessefællesskaber for netop dit forskningsfelt.

Hvis du mangler inspiration til hvem du skal følge, så kig på listen Danske forskere som er en liste med forskere i Danmark og danske forskere i udlandet, lavet af videnskabsjournalisten Thomas Hoffmann fra Videnskab.dk

Nu skulle du være godt klædt på til at tweete selv.
Hvis du har brug for sparring omkring Twitter, så skriv endelig til mig.

Mads Svaneklink

Mads Svaneklink

Som stifter og ejer af Analog, kunne man godt tro, at Mads er en hård banan. I så fald tager du fejl – han er hjertevarm og imødekommende, uanset hvem han underviser og rådgiver. Mads har mange års erfaring i branchen og han har opbygget en næse for gode kommunikationsløsninger. Han er en kløgtig analytisk ugle, der altid går forrest og viser vejen for sine kunder.

Kunne du li' hvad du læste?

Del på linkedin
Del på Linkdin
Del på facebook
Del på Facebook
Scroll to Top