Ud med spørgeskemaer – ind med workshops!

I Analog kan vi godt lide at lave workshops med vores kunder, både for at lære dem noget, men lige så meget for at lære noget af dem. Så hvad er det egentlig, vi lærer af vores kunder, og hvordan kan du lære noget af dine? I dette blogpost vil jeg fortælle om de fordele, en workshop kan have for din virksomhed. Og jeg vil give gode tips til, hvordan du kan planlægge din workshop.

Dine ansatte og kunder er de vigtigste mennesker i din virksomhed. Derfor er det vigtigt, at du lytter til dem. De har al den viden, du har brug for – og mere til. Den viden, de sidder med, er en gylden mulighed for dig og din virksomhed for at forbedre jeres arbejdsplads og  services. Ved at vælge workshops, vil du sikre god, gammel menneskelige interaktion, som desværre ofte bliver erstattet med online spørgeskemaer i dag. Ulempen ved online spørgeskemaer er, at de ikke giver plads til den ærlige tilbagemelding, og det findes der mange grunde til.

Lange skemaer

Vi har alle fået dem. De spørgeskemaer der tager hundrede af år at svare på. I Analog mener vi, at spørgeskemaer kun skal bruges til at undersøge statistik og få kvantitative svar. Vi kan ikke forvente, at vores kunder har tid eller lyst til at bruge lang tid på at give os svar.

 

Uærlige svar

Ved at lægge for mange skrivefelter ind, hvor man forventer et svar, er der mange, der ikke gider at svare. Selvom feltet er obligatorisk, er der mange, der kun skriver noget for at komme videre i undersøgelsen. De svar, du så modtager, er uærlige og tit svære at bruge til noget.

 

Upersonligt

I Analog arbejder vi med menneskelig interaktion, og vi ser stor værdi i at møde vores kunder for at opnå en personlig relation. Det at sende et spørgeskema ud, kan virke upersonligt. Samtidigt vil spørgsmålene ikke fremstå som skræddersyede til modtageren. Det er svært at læse følelser, som er meget centralt i en tilbagemelding. Derfor risikerer du at gå glip af vigtig indsigt til dit videre arbejde.

 

Planlæg din workshop

En workshop kan laves på mange forskellige måder afhængigt af, hvad du vil have svar på fra dine deltagere. Men fællestrækket er, at man gerne lader deltagerne samarbejde i grupper. Fordelen ved at arbejde i grupper er, at deltagerne kan lære fra hinandens erfaringer, hvilket kan gøre deres svar mere reflekterede og værdifulde for dig. Lad os kigge på, hvordan du kan planlægge en workshop.

Hvad skal du ha’ svar på?

Det første du skal spørge dig selv om er, hvad du mangler svar på. Det kan være en god ide at formulere en problemstilling, så du kan bruge workshoppen til at udforske problemstillingen og finde svar. I Analog bruger vi workshops til at få svar på hvordan kunden opfatter vores service så vi kan forbedre den efter deres behov. Vi kan godt lide at udforske deres forståelse, vaner og behov som vil give os et bedre indblik på vores kunder.

Hvad har du brug for?

At planlægge og udføre en workshop kan være både ressource- og tidskrævende.

Vurdér om du har brug for et budget for workshoppen, selvom det er muligt at lave en workshop, der ikke koster noget. Typiske udgifter til en workshop ville være leje af lokale, snacks, og materialer som post-it’s, papir og tuscher. Bestem hvor meget tid, du har brug for til at forberede workshoppen, og hvor lang tid den skal strække sig over.

Du har også brug for en oversigt over, hvilke deltagere du gerne vil have med til din workshop. Hvem kan bedst give svar på din problemstilling? Det er smart at invitere forskellige deltagere fra forskellige afdelinger for at få et bredere svar.

Indhold og øvelser

Indholdet i din workshop skal hjælpe dig med at få besvaret dine spørgsmål. Derfor skal indholdet være skarpt formuleret, så deltagerne forstår opgaven og kan give et godt svar. Øvelser som kan komme til nytte er scenarier og body storming.

Ved at lave en opstille tænkte scenarier kan du få indsigt i, hvordan deltagerne forestiller sig, at ting bliver gjort i fremtiden eller hvad de mener er den bedste og værste løsning til et problem.

Body storming betyder, at man bruger sin krop til at fortælle om sine oplevelser og følelser. Her kan man spørge sine deltagere om at vise, hvordan de gør eller oplever et scenarie, som er koblet til din problemstilling. Her har deltageren mulighed for at demonstrere de gode og dårlige aspekter, ved at bruge hele sin krop til at udtrykke sine følelser og behov.

 

I Analog tror vi på, at man får det bedste svar ved at være tilgængelig og møde mennesker i øjenhøjde. Personlig interaktion vil altid gøre det lettere at forstå, hvad nogen siger og gør. Det er et værdifuldt værktøj, når man har med mennesker at gøre.

Mads Svaneklink

Mads Svaneklink

Som stifter og ejer af Analog, kunne man godt tro, at Mads er en hård banan. I så fald tager du fejl – han er hjertevarm og imødekommende, uanset hvem han underviser og rådgiver. Mads har mange års erfaring i branchen og han har opbygget en næse for gode kommunikationsløsninger. Han er en kløgtig analytisk ugle, der altid går forrest og viser vejen for sine kunder.

Kunne du li' hvad du læste?

Del på linkedin
Del på Linkdin
Del på facebook
Del på Facebook
Scroll to Top