Den digitale tøven dræber karrieren

Digitalt karriereråd: Spørg dig selv, om du er en digital vinder eller en digital overlever. Vinder du fordele på dine digitale evner – eller rækker dit niveau kun lige til overlevelse i en stadig mere digital verden? Du kan besvare spørgsmålet ved at se på hvordan du relaterer til dine kollegaer eller studiekammerater. Er det dig, som andre går til med IT relaterede spørgsmål? Eller er du selv typen, der konstant trækker på andres viden om digitale værktøjer og online informationskilder?

Nye stillinger, som ikke eksisterer i dag

Indenfor de næste 5-7 år, vil du – kære CBA alumne – få en stilling, der ikke eksisterer i dag.
Din faglighed, personlighed og ikke mindst digitale kompetencer vil gøre dig værdifuld på en måde, der er vanskelig at forudsige.

Lyder det underligt? Så spørg de Social Media managers, IT-forretningsanalytikere og Adwords-konsulenter, om de havde set det komme. Men det er nu engang konsekvensen af den kolossale forandring samfundet gennemgår i disse år. Digitale muligheder og cloud-baserede services skaber et virvar af nye måder at skabe værdi på. Både i arbejdslivet og i privatlivet.

Den digitale udvikling vil derfor også påvirke din karriere. Dine IT-evner og ikke mindst tilgang til de digitalemuligheder vil enten styrke eller forringe dine faglighed. Så selvom du er den skarpeste på årgangen, vil dine IT-færdigheder påvirke den måde din chef, kunder eller samarbejdspartnere vægter dig på. Er dine digitaleevner i bund, så vil det utvivlsomt begrænse dine muligheder for at gøre karriere. Lidt ligesom F1-køreren Sebastian Vettel ikke vinder nogle Grand Prix, hvis han kørte i Niki Laudas racer fra 1976.

Trak du på skulderne over PokemonGo?

Dine tilgang til nye digitale værktøjer er central i din opkvalificering. Der er ganske vist kurser og tutorials, der kan lære dig det meste. Brugerfladerne giver gradvist også mere intuitive, så flere kan anvende komplekse kommunikationsværktøjer i hverdagen. Men din tøven overfor nye teknologier kan være med til at begrænse din egen forståelse for de nye teknologier. Var du én af dem, der trak på skuldrene af PokemonGo da det rullede over verden i sommeren 2016? Hvis ja, så er du allerede bagud på point, når augmented reality bliver implementeret i dit fagområde – hvis det da ikke allerede er det…

Den digitale tøven kan du fjerne med nysgerrighed og faglig interesse for den digitale udvikling. Men du skal samtidig være opmærksom på den digitale tøven, som din arbejdsplads udviser. Den IT-infrastruktur, som virksomheder og organisationer tilbyder medarbejderne i hverdagen, har en direkte indvirkning på medarbejderne digitale evner og arbejdsglæde. Derfor kan du opleve en relativ nedgang i egne evner, hvis du ender i en organisation med en gennemgående digital tøven.

OPUS2000 – en daglig joke

Jeg havde selv fornøjelsen af journaliseringsprogrammet OPUS2000 på min tidl. arbejdsplads. Det var en organsation med mere end 450 medarbejdere, og OPUS2000 vil svare til et ERP-system i de fleste virksomheder. OPUS2000 var navngivet i udviklingsfasen, hvor år 2000 var et nærmest magisk år der lå ude i fremtiden. Da jeg arbejdede der i 2010, var OPUS2000 en daglig joke. Det er naturligvis ikke gratis at udskifte sådan et system. Men prisen for at lade det køre så længe betalte vi hver dag. Journaliseringen var tidskrævende og medarbejdere, med forstand på de digitale løsninger, var for længst begyndt at lave sideløbende arbejdsgange med Dropbox, Google Drive osv.
De medarbejdere, der ’hackede’ arbejdsgangene dengang, er samtidig dem, der sidder i høje stillinger i dag. Ikke fordi de brugte Dropbox. Men fordi de besidder de evner, der kræves af de digitale vindere.

Dit digitale udgangspunkt for karrieren handler derfor både om din personlige tilgang og om den organisation du udvikler dig i. Hav det med i betragtning ved jobskifte – og stil krav til IT-værktøjerne på din arbejdsplads! Det vil stille dig og arbejdspladsen bedre, når der stilles nye krav til jeres digitale omstilling.

Mads Svaneklink

Mads Svaneklink

Som stifter og ejer af Analog, kunne man godt tro, at Mads er en hård banan. I så fald tager du fejl – han er hjertevarm og imødekommende, uanset hvem han underviser og rådgiver. Mads har mange års erfaring i branchen og han har opbygget en næse for gode kommunikationsløsninger. Han er en kløgtig analytisk ugle, der altid går forrest og viser vejen for sine kunder.

Kunne du li' hvad du læste?

Del på linkedin
Del på Linkdin
Del på facebook
Del på Facebook
Scroll to Top